UNIVERS EMILI PUJOL 2023 | Èxit de públic al Guitarfest i nou retrobament amb el curs i concurs de guitarra

  • Fita històrica pel Guitarfest: 17 concerts a 12 pobles i quasi 2.000 assistents

  • Retorn del Campus i Certamen Pujol, que guanya un jove guitarrista mexicà

Torrebesses | 28 d’agost de 2023 | 20:10h


Ple absolut en tots els concerts realitzats a la dotzena edició del Garrigues Guitar Festival que es va iniciar al poble del Soleràs el passat dissabte 1 de juliol i que s’estrenava per primera vegada al Guitarfest. Espais de culte van ser ressonants escenaris de les més altes interpretacions de les cordes polsades en inponents esglésies com a La Granadella, catedral de les Garrigues, o exquisides romàniques com Torrebesses i Vinaixa. Des del barroc italià, passant pel renaixement espanyol i sucumbint al folklore llatinoamericà i les populars catalanes, van tenir també un espai per al repertori més actual i avantguardista.

Tots els concerts van ser rebuts d’excel·lents experiències culturals com les visites guiades del castell de la Floresta o de les pintures rupestres del Cogul, espectaculars frescos de Bellaguarda o l’Espluga Calba, acompanyades de maridatges gastronòmics amb productes del territori fins a un especial i preparat menú per al guitarfest. Per l’encant de 12 pobles i 17 concerts, sota la calor dels acords guitarrístics, gairebé 2000 persones han gaudit d’un estiu que va clausurar l’edició el passat divendres 25 d’agost a Torrebesses.

Simposium, Campus i Certamen Emili Pujol

El municipi de Torrebesses es va convertir durant tota una setmana el centre de l’Univers Pujol. Guitarres de tot el món es van trobar amb l’entorn on el mestre Emili Pujol va viure i conviure amb els seus vilatans. La primera edició del Campus i Certamen Pujol es va realitzar l’any 2019 amb la complicitat dels pobles de la Granadella i Torrebesses. Enguany, aquest últim poble, va ser l’espai on es desenvolupar la segona edició del concurs juntament amb el curs.

El Simposium Pujol, tractant com les jornades monogràfiques per donar a conèixer la figura humana i la rellevància artística de l’il·lustre músic, es va iniciar amb el Campus Emili Pujol Guitar Clinic, una trobada de quatre dies, del 24 al 27 de juliol i realitzat al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.

Els participants van resoldre, sota la intervenció d’especialistes del Centre de Prevenció en Arts Escèniques de Barcelona, temes tan fonamentals com la fisioteràpia, pilates, psicologia i nutrició, tot pel correcte rendiment de l’artista. I pel treball tècnic i estètic de l’instrument vam comptar amb els professionals Maria Esther Guzmán i Carles Herraiz a la guitarra, i David Murgadas pels instruments antics. Tot  partint desde la filosofia pedagògica del mestre Emili Pujol.

Seguidament els dies 29 i 30 de juliol, a l’Església Sant Salvador de Torrebesses, es va realitzar la segona edició del Certamen Internacional de Guitarra Emili Pujol, un concurs d’interpretació de guitarra clàssica per a guitarristes de fins a 35 anys, que té per propòsit conèixer i il·lustrar la seva obra compositiva i que enguany l’obra Cubana del mestre Pujol va ser la partitura obligada desenvolupada a la primera fase. La segona fase va ser de lliure elecció pels tres finalistes i seleccionats pels membres del Jurat format per Pili Ramon, professora del Conservatori de Tarragona; Carles Herraiz, professor del Conservatori de Lleida; i José Galeote, guitarrista i compositor de Barcelona. Els guardonats van ser:  José Daniel Salceda, representant de Mèxic, guanyador del primer premi i premi del públic; Izan Rubio, català representant d’Espanya amb el segon premi, i tercer premi i premi especial Emili Pujol per Junhui Kim, jove representant de Corea del Sud.

L’Univers Pujol ha comptat amb el finançament dels fons europeus Next Generation per ampliar i diversificar l’oferta cultural a àrees no urbans de la Generalitat de Catalunya, marc estatal impulsat pel Ministeri de Cultura i Esport. També han donat suport el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’Ajuntament de Torrebesses.

La proposta pretén convertir-se en un viver de creació, producció, exhibició i competència artística relacionada amb la figura i l’obra del mestre Emili Pujol, l’eix central del qual és l’instrument de la guitarra, desenvolupat en un entorn rural i experimental, i com a element vertebrat naturalesa i el seu ecosistema.


0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *