GARRIGUES GUITAR FESTIVAL 2023 | Les guitarres tornaran a omplir de sonoritat el patrimoni garriguenc

  • Esglésies i castells seran els espais que acolliran a l’instrument de les sis cordes, juntament amb cellers i espais culturals de la comarca

  • Fons europeus ajuden a la recuperació d’un dels il·lustres músics de terres lleidatanes, el pedagog i guitarrista Emili Pujol

Torrebesses | 26 de juny de 2023 | 18:37h


Onze pobles seran els protagonistes del 12è Garrigues Guitar Festival Memorial Emili Pujol. L’acte inaugural anirà a càrrec del poble del Soleràs, que s’estrena per primera vegada a l’esdeveniment i serà a l’Església de l’Assumpció el dissabte 1 de juliol presentant Músiques i Re-creacions, un espectacle de Dos Guitar format per Elisabeth Roma i David Aparicio que conflueixen en arranjaments de clàssics i jazz. 

La Granadella i Bellaguarda acolliran els concerts del duet de guitarres Rubio-Them i el  Trio Quetzal de Mèxic a les esglésies Santa Maria de Gràcia i Sant Antoni Abat. Al mig del juliol assaborirem el maridatge del celler Mas Blanch i Jové a ritme de melodies tradicionals amb estàndard de jazz del duet Diode a la Vinya dels Artistes de la Pobla de Cérvoles.

A Torrebesses tornarà la habitual participació del tricicle guitarrístic, poble de la comarca veïna del Segrià on va conviure el mestre Emili Pujol des de la seva masia pairal Mas Janet. El primer dels concerts, 14 de juliol, anirà a càrrec del guanyador de la darrera edició del Certamen Llobet de Barcelona, el canari Airam de Vera a l’Església de Sant Salvador; on actuaran com segon y tercer concert la catalana Bruna Escolà i el mexicà Christopher Avilez, el 4 i 25 d’agost respectivament.

La intensitat concertística continuarà als Jardins del Terrall de les Borges Blanques amb el duet de guitarra i violoncel ZKDuo, el divendres 21. I sense descans i en un cap de setmana decisiu, el 22 i 23 de juliol a les esglésies de Sant Joan Baptista de Vinaixa i de Sant Jaume d’Arbeca ressonaran les guitarres de Carles Herraiz i el duet Arbonés-Caselles format per la imponent veu de la soprano Marta Arbonés acompanyada a la guitarra de Rosario Caselles. 

Tancant el mes de juliol el Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, acollirà l’espectacle de l’Ensemble XXI, La màgia del Handpan, acompanyat pel músic israelià Ravid Goldschmidt, virtuós d’aquest instrument de percussió melòdic i captivador. Color i ritme de la música canviarà el següent dia amb el son cubà que ens aportarà Javier Olondo Quartet, vinguts directament de New Orleans a la Vinya els Vilars, que com cada any ens presenten el seu espectacular maridatge de vins.

El mes d’agost les cordes ressonaran de nou a l’església Sant Miquel de Granyena de les Garrigues amb el violoncel i la guitarra del Duo Fasols i als castells imponents de La Floresta i l’Espluga Calba, segles d’història escoltaran música barroca italiana d’Astrolabi trio i ritmes del món a càrrec de Moure & Durán.

Univers Emili Pujol, projecte d’impuls europeu

Després de tres anys de situacions adverses, el municipi de Torrebesses tornarà a ser el centre de l’Univers Emili Pujol. La proposta pretén convertir-se en un viver de creació, producció, exhibició i competència artística relacionada amb la figura i l’obra del mestre Emili Pujol, l’eix central del qual és l’instrument de la guitarra, desenvolupat en un entorn rural i experimental, i com a element vertebrat naturalesa i el seu ecosistema.

L’Univers Pujol compta amb el finançament dels fons europeus Next Generation per ampliar i diversificar l’oferta cultural a àrees no urbans de la Generalitat de Catalunya, marc estatal impulsat pel Ministeri de Cultura i Esport. També s’engloba al projecte “Ecosistema Cultura Territorio” per a l’articulació sectorial del programa Cultura i Ruralitats del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Univers Pujol es desenvolupa sobre quatre esdeveniments interconnectats: Garrigues Guitar Festival, Simposium Emili Pujol, Campus Guitar Clinic Emili Pujol i Certamen Internacional de Guitarra Emili Pujol. El Campus es farà al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses del 24 al 27 de juliol. La virtuosa guitarrista internacional nascuda a Sevilla, María Esther Guzmán, a part de formar part del professorat, ens delectarà amb un concert de cloenda el dijous 27 de juliol a l’Església Sant Salvador de Torrebesses. Per la seva part, el certamen es desenvoluparà a la mateixa església els dies 29 i 30 de juliol, i abans del lliurament de premis, David Murgadas, especialista en instruments antics de corda polsada, ens il·lustrarà un concert de guitarra barroca.

Sense l’entusiasme i el recolzament que tant institucions públiques, com els ajuntaments de la comarca de les Garrigues, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, juntament amb entitats privades han fet que aquest projecte sigui una realitat i hagin posicionat dins dels millors projectes impulsats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Cultura i Esport en el marc del programa Cultura i Ruralitats.


0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *