EXPOSICIÓ | Emili Pujol, un músic garriguenc de ressò internacional
-
El Museu de Lleida presenta l’exposició “Emili Pujol, un músic garriguenc de ressò internacional”, que es podrà veure a l’espai del Cor entre el 18 de setembre de 2024 i el 19 de gener de 2025. La mostra, comissariada per Maria Ribera, vol reivindicar la figura d’Emili Pujol, músic, pedagog, escriptor i compositor, i la seva vinculació amb Ponent, on va néixer i on va retornar després d’assolir un gran èxit internacional.
-
L’exposició mostra disset objectes originals, tots ells del Llegat Emili Pujol, que el músic va donar a la ciutat de Lleida i que formen part del fons de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Alguns d’aquests objectes estan dipositats fa anys al Museu de Lleida, i una part d’ells es mostra en aquesta exposició, com per exemple, la famosa guitarra Torres.
Museu de Lleida | 18 de setembre de 2024 | 12:10h
Amb motiu de la mostra, s’ha editat un llibret amb textos de la comissària de l’exposició, la guitarrista i doctora en història de l’art, Maria Ribera Gibal, que repassa la biografia del músic; de Belén Estival, intèrpret i doctoranda de la Universidad de La Rioja, sobre la vida concertística d’Emili Pujol amb les guitarres i les violes de mà conservades al Museu de Lleida; i de Joan Pellisa, lutier i investigador en organologia, que parla dels instruments d’Emili Pujol al fons del Museu de Lleida. A banda dels textos de presentació de la directora del museu, Clara Arbués Garcia, i del director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vázquez Romero, també hi ha una part dedicada a la bibliografia i a les peces exposades a la mostra.
A la mostra es reprodueix una pel·lícula inèdita de vuit minuts, formada per una altra de sencera i el fragment d’una segona, que contenen imatges de l’homenatge que va rebre Emili Pujol l’any 1967 al seu poble de la Granadella, i també del músic amb la seva segona esposa utilitzant una premsa d’oli que es trobava al mas Janet.
Programa d’activitats
Al voltant de l’exposició, el Museu de Lleida ha organitzat un programa d’activitats que comprèn concerts, conferències i un taller.
Pel que fa als concerts, el primer d’ells tindrà lloc el 15 d’octubre, a càrrec del nord-americà Hopkinson Smith, qui va assistir als cursos d’estiu d’Emili Pujol a Cervera entre els anys 1970 i 1973, i que interpretarà música anglesa d’època isabelina, amb el seu llaüt renaixentista. El guitarrista lleidatà Carles Trepat actuarà el 15 de novembre, amb un repertori d’obres del mateix Emili Pujol i de noms destacats de l’escola de guitarra catalana. El 16 de novembre hi haurà una Trobada-Taller amb Carles Trepat, adreçada a alumnes de guitarra de les escoles de música de Lleida. Finalment, l’Agrupació de Guitarres de l’Escola de Música de l’Orfeó Lleidatà, dirigida pel professor Mario Peña y Lillo, actuarà el 14 de desembre, presentant una variada selecció del seu repertori.
Dos conferències parlaran del fons organològic d’Emili Pujol al Museu de Lleida, el 4 de desembre, a càrrec del lutier i investigador Joan Pellisa; i del fons organològic d’Emili Pujol a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el 15 de gener, a càrrec del músic i investigador, Pau Capdevila.
0 Comments